Xarxa de Suport Mutu de Manresa

Xarxa de suport veïnal i comunitària

A Manresa s’ha vist créixer amb preocupació les necessitats dels veïns, agreujades durant la crisi de la Covid-19. Com a resposta a la crisi, de manera ràpida i espontània, van néixer diversos grups de suport als barris de la ciutat, organitzats i coordinats mitjançant la Xarxa de Suport Mutu de Manresa, arran del buit en les ajudes institucionals en el marc de la crisi detectat per les veïnes.

El projecte s’adreça als veïns dels barris de la ciutat, amb especial èmfasi en aquelles persones amb vocació comunitària i aquelles en situació de vulnerabilitat. 

Conscients de la verticalitat de les dinàmiques marcades per relacions assistencials, el projecte contribueix a generar un marc de relacions horitzontals, convidant les persones beneficiàries de les ajudes perquè puguin, paral·lelament, contribuir al bé comú oferint talent, experiència i serveis. Es busca que cadascun dels projectes aporti autonomia i proactivitat als participants.

La Xarxa funciona a través d’assemblees obertes i horitzontals que aposten per un model participatiu que pugui consolidar una xarxa organitzativa que generi relacions significatives i empoderades.

Entre els seus objectius principals hi ha el de generar comunitat entre el veïnat i amb el veïnat i potenciar el suport mutu, tot creant processos d’empoderament col·lectiu que apostin per una vida digna i autònoma. Alhora, també vetllen per l’arrelament al territori, especialment d’infants i joves, per contribuir a generar benestar als nostres barris i facilitar processos de formació i acompanyament en l’àmbit laboral, emocional i legal.

La Xarxa aposta per projectes amb vocació i capacitat emancipadores, com poden ser l’horta comunitària, els tallers artesanals, els intercanvis de béns, serveis i recursos, i moltes altres iniciatives ciutadanes i veïnals que tenen lloc a Manresa.

Amb el suport de Lliures, la Xarxa de Suport de Manresa podrà dur a terme diferents projectes, que se sumen als ja esmentats anteriorment: 

  • Recollida i repartiment d’aliments i productes bàsics per a les persones i famílies que més ho necessiten. 
  • Espai d’acompanyament jurídic i legal. 
  • Espai d’acompanyament personal i emocional per a membres de la Xarxa. 
  • Formació i capacitació, en col·laboració amb l’Escola de Joves, fent classes de català adreçades a persones nouvingudes al país. 
  • Horts urbans.