Xarxa de Dones Cosidores

Deu grups de costura d’arreu de Barcelona que comparteixen l’arrelament al territori, la voluntat d’autoocupar-se en el sector tèxtil i fer front a l’exclusió laboral, amb un model productiu que posi les persones al centre.

Està formada per deu grups de costura d’arreu de Barcelona que comparteixen l’arrelament al territori, la voluntat d’autoocupar-se en el sector tèxtil i fer front a l’exclusió laboral amb un model productiu que posi les persones al centre.

 

A la ciutat de Barcelona hi ha una desena de grups de costura que agrupen al voltant de dues-centes cinquanta dones dels barris amb condicions socioeconòmiques més desfavorables. Aquests grups s’organitzen entre la formalitat i la informalitat, i han nascut autònomament, generalment precedits per tallers o accions formatives de costura. Els mou la necessitat de tenir espais de trobada per guarir-se de la duresa de l’exclusió del mercat professional.

En aquest sentit, la dinàmica d’aquests tallers és de caràcter relacional i associatiu, alhora que també compleix objectius productius que permeten mantenir la sostenibilitat del projecte i de l’espai relacional i de cures, així com una sortida professional per a les seves membres.

El contacte entre els diferents grups s’ha fet més estret en els dos darrers anys, i això ha permès compartir i intercanviar idees, crear un imaginari col·lectiu de reivindicacions i denúncies per fer front a l’exclusió laboral i iniciar la Xarxa de Dones Cosidores per tal de consolidar projectes d’autoocupació.

Què es farà amb el suport de Lliures?

L’impuls de la Xarxa de Dones Cosidores vol continuar promovent el paper actiu de les dones al mercat econòmic i social. Així, el projecte inclou un acompanyament en el procés emprenedor dels diversos grups per tal de garantir l’estructura productiva i la seva sostenibilitat econòmica, alhora que des dels enfocaments de l’economia social i solidària es manté la cura de l’esfera reproductiva.

El suport econòmic de Lliures es destinarà a material tècnic i de producció, transport, comunicació i difusió, i beques de formació.

 

Quines entitats hi ha al darrere?

La Xarxa de Dones Cosidores està formada per deu grups de costura d’arreu de Barcelona que comparteixen l’arrelament al territori, la voluntat d’autoocupar-se en el sector tèxtil i crear un model productiu que posi les persones al centre.