Top Manta, del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona

Eina de dignificació laboral dels manters de Barcelona

Top Manta va néixer com un projecte del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, una organització que busca demostrar les capacitats i el valor dels migrants que volen treballar legalment per contribuir a l’economia global i de Barcelona, i millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables. 

Durant anys, la policia, els polítics i els mitjans de comunicació han atacat els venedors ambulants migrants, criminalitzant-los per vendre al carrer, quan és la legislació actual i el racisme institucional que impedeixen que les persones migrants que fugen dels seus països d’origen, sigui per pobresa, guerra, violència o persecució, accedeixin a un treball decent i, per això, com a última instància per poder sobreviure, els cal vendre al carrer.

El projecte Top Manta ha permès al Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona dignificar la seva feina fugint de la precarietat, registrar un logotip propi i crear un negoci propi. Així, Top Manta, és una eina a través de la qual poder regularitzar la situació administrativa dels venedors ambulants que viuen a Barcelona, integrar-los a la ciutat i conscienciar la població sobre les afectacions socials de les persones que no tenen la regulació de ciutadania. A més, esdevé un altaveu polític antiracista amb el qual es vol obtenir el suport de la societat civil i els grups polítics per modificar la legislació actual i, així, erradicar la discriminació racial, que, a més, afecta amb més greuge els col·lectius pobres i vulnerables.

A la seva botiga física i online es venen productes dissenyats i produïts per ells mateixos, que parlen de la història i la lluita que han protagonitzat. 

El confinament derivat de la pandèmia de la Covid-19 ha afectat especialment el col·lectiu manter, ja que la seva activitat comercial està adreçada al turisme, i aquest  sector s’ha vist reduït en grans termes. Amb l’aturada de la font de subsistència principal, els membres de Top Manta han vist agreujada la seva situació de precarietat. 

És per això que durant la crisi van crear un banc d’aliments basat en el suport mutu, i posant el seu taller a disposició de la societat: van produir i donar més de 14.000 bates i màscares a hospitals, residències i persones vulnerables durant la crisi sanitària.

Gràcies a l’experiència del temps de confinament, Top Manta vol aprofitar l’impuls i generar un projecte de formació a manters en l’ofici de la costura i la gestió de la botiga en línia, per tal que adquireixin competències i coneixements del sector i així puguin ser contractats en el mateix projecte Top Manta o per altres empreses del sector tèxtil del mercat social i cooperatiu. Es volen ampliar, així, les possibilitats de treball per compte propi o d’altri i que, d’aquesta manera, puguin regularitzar la seva situació mitjançant un contracte de treball i millorar les seves condicions de vida.