Taller vivencial de català per a persones adultes, de l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge

Una iniciativa que vol incloure a la societat les veïnes que, per qüestions econòmiques, socials o lingüístiques, en queden al marge, amb un espai d’aprenentatge de català amb un enfocament des de les cures i el teixit veïnal. A més, Lliures també ajudarà a l’impuls de la cooperativa de l’Ateneu.

A conseqüència de la crisi econòmica que va començar el 2008 arran de les subprimes, a Blanes va sorgir una resposta des de l’autoorganització veïnal per fer front a l’emergència social. En aquest context, els diferents col·lectius del municipi tenien la necessitat de disposar d’un espai físic on trobar-se i organitzar les seves lluites.

Amb l’impuls de la Plataforma d’Activistes per l’Habitatge i Contra el Capitalisme de Blanes (PAHC-Blanes), que ja feia un parell d’anys que s’havia organitzat arran del creixent nombre de desnonaments, el 2014 es va obrir el primer centre social autogestionat i assembleari de Blanes: l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge.

Actualment, un dels objectius prioritaris de l’Ateneu és treballar per incloure a la societat les veïnes que, per qüestions econòmiques, socials o lingüístiques, en queden al marge. Per aconseguir-ho, ha dut a terme una prova pilot de taller de català per a persones adultes que ara vol desenvolupar.

Què es farà amb el suport de Lliures?

Per una banda, el suport de Lliures permetrà disposar dels recursos necessaris per desplegar el Taller vivencial de català per a persones adultes. A través d’un enquadrament multidisciplinari, que inclou l’educació, la cultura popular, la mediació social i comunitària i la cohesió social, aquest taller vol promoure els vincles veïnals, fer xarxa i millorar les oportunitats de les persones participants.

Des del convenciment que el coneixement de la llengua és imprescindible per a la socialització i el camí cap a una vida digna i amb l’aposta per un aprenentatge integrat a la vida i lluny de l’academicisme, l’Ateneu Sa Fera Ferotge aposta per aquest espai innovador que vincula l’aprenentatge de la llengua a través d’experiències pràctiques i útils per a la vida amb una atenció especial al fet que les participants se sentin acollides i apreciades. Així, es genera un espai de cura grupal, de prevenció de la soledat, de suport mutu, d’integració i, alhora, de respecte cap a les diverses cultures d’origen.

D’altra banda, Lliures també significarà un impuls per a la cooperativa de treball que s’està gestant a partir dels diferents col·lectius de l’Ateneu. D’aquesta manera, es vol garantir la dedicació del nombre necessari de persones per a la coordinació de l’equip de voluntariat, el manteniment de l’horari diari d’obertura, la continuïtat dels serveis oferts fins ara i el desplegament de l’esmentat taller de català.

 

Quines entitats hi ha al darrere?

Amb vuit anys de funcionament, l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge és el punt de referència per a la trobada i el suport mutu a Blanes, i agrupa diverses iniciatives que volen cobrir necessitats bàsiques com el dret a l’habitatge, l’alimentació, la roba, l’educació o el lleure:

  • La Plataforma d’Activistes per l’Habitatge i Contra el Capitalisme de Blanes (PAHC-Blanes).
  • Les Espigoladores. Grup per a la recuperació d’aliments per a l’autoconsum.
  • Blanes Solidari. Grup de suport al col·lectiu de persones migrades usuàries.
  • Llibres en Lluita. Associació que té per objectiu donar suport econòmic a lluites socials pels drets humans.
  • Teràpies gratuïtes René May. Grup que promou el benestar emocional i físic.
  • Banc de roba i grup de recuperació de joguines.
  • Casal d’Amistat Català-Cubà Julio Trigo de Blanes. Grup d’amistat entre Cuba i Catalunya que fa ús de l’espai, malgrat que no participa en l’organització i el funcionament de l’Ateneu.