Supercoopera, supermercat cooperatiu

Iniciativa per garantir el dret a una alimentació saludable i equilibrada a aquelles persones excloses a través de la participació veïnal i desmarcant-se de l’assistencialisme dels bancs d’aliments.

A Sabadell s’ha creat un supermercat cooperatiu per garantir el dret a una alimentació saludable i equilibrada a aquelles persones excloses, a través de la participació veïnal i desmarcant-se de l’assistencialisme dels bancs d’aliments.

 

En els darrers anys, moltes persones han vist com el dret a una alimentació equilibrada i saludable s’ha limitat per haver de prioritzar el pagament del deute hipotecari. A Sabadell, un grup de persones provinent de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) va engegar un projecte per donar resposta a aquesta situació i a l’accés a altres necessitats bàsiques que també es van veure afectades.

Amb el pas dels anys, i amb el plantejament d’anar més enllà d’un repartiment de caràcter assistencialista, el projecte ha evolucionat tant en el funcionament, que inclou la participació de les persones afectades, com en l’increment de la varietat, la quantitat i la qualitat d’aliments. Ara vol fer un altre pas endavant, al qual s’hi suma el projecte Lliures per fer-ho possible.

Què es farà amb el suport de Lliures?

Supercoopera s’ha constituït en forma de cooperativa, on s’associen tant les persones voluntàries com les mateixes persones beneficiàries que també participen en l’organització. L’objectiu és posar en marxa un supermercat per fer front a la cronificació de la pobresa alimentària des dels plantejaments de la sobirania alimentària a partir de tres pilars:

  • L’autoorganització i la participació directa de les persones afectades.
  • L’accés a una alimentació saludable i equilibrada a partir de la complicitat amb el teixit agroecològic del territori.
  • L’aprofitament alimentari a través de convenis amb supermercats locals que permeten aprofitar els seus excedents i reduir el malbaratament.

El suport de Lliures ajudarà a assolir aquests objectius a través del finançament de les despeses de personal, gestió i transport.

Quines entitats hi ha al darrere?

Supercoopera és l’evolució d’un projecte iniciat per la PAHC-Sabadell per fer front a la vulneració del dret a l’alimentació saludable i equilibrada, i fer possible la sobirania alimentària des de l’autoorganització. Per aconseguir-ho, ara posa en marxa un supermercat en forma de cooperativa.