"Recuperem el rebost i l’armari", d'Associació Casal Claret

Una iniciativa que promou la creació de llocs de treball per a dones amb condicions laborals dignes i equitatives, incorporant la perspectiva comunitària i de diàleg.

A Vic, com a la resta de poblacions catalanes, les situacions d’exclusió social, de desigualtat i de manca de drets han crescut exponencialment. La situació d’emergència s’ha agreujat i és clarament multi-factorial (traves per regularitzar la situació administrativa, dificultat d’accés a l’habitatge, alta taxa d’atur, …)

Les dones que participen del Casal Claret han anat manifestant i proposant organitzar propostes pre-laborals i professionalitzadores. I des del Casal consideren imprescindible “poder oferir una xarxa de possibilitats diverses i interrelacionades a què pugui optar cada dona des de diverses situacions i necessitats”.

Així, les dones -i específicament les dones migrades-, com a subjecte motor de canvis, des de les pròpies famílies fins a la pràctica de noves dinàmiques laborals propulsen en la societat canvis de pensament i contribueixen a lluitar contra l’exclusió social i la desigualtat.

 

Què es farà amb el suport de Projecte LLiures?

El projecte Recuperem el Rebost i l’Armari es va iniciar fa uns sis anys amb l’objectiu de donar resposta a les inquietuds i necessitats de creixement formatiu i pre-laboral que mostraven algunes de les dones participants als tallers relacionals que s’ofereixen des de l’Escola de la Pau de Dones de forma setmanal.

A partir d’aquí, es van definir dos àmbits d’acció, la cuina i la costura, a on elles podien aportar els seus sabers i es sentien amb eines per construir noves oportunitats laborals:

  • Cosidor Pas a Pas, on confeccionen a petita escala col·laborant amb empreses, entitats i dissenyadors emergents de la comarca, arrangen peces de tot tipus i creen productes propis amb llarga vida útil i criteris ecosocials.
  • Cuina a l’Abast, des d’on s’ofereix el Dinem Plegats, un àpat comunitari que es realitza cada dimecres al migdia (iniciativa aturada temporalment degut a la covid19). També es fan encàrrecs de cuina per emportar, pans marroquins i dolços àrabs, i tallers de cuina i conserves.

La proposta presentada al Projecte Lliures busca reforçar aquests espais formatius i laborals per a dones, promoure dinàmiques participatives, solidàries i de corresponsabilitat en la millora del sosteniment de la vida de les persones, i crear llocs de treball adaptats a les necessitats de les dones participants amb condicions laborals dignes i equitatives.

I a més, estan començant a incorporar de forma conscient la mirada comunitària. Facilitant un espai de diàleg conjunt amb totes les dones participants en processos laborals per compartir inquietuds.

El suport econòmic que ofereix Lliures anirà dirigit a despeses de contractació de personal, publicitat i serveis professionals especialitzats en els àmbits de formació.

Quina entitat hi ha darrera la iniciativa?

El Casal Claret treballa des de ja fa anys atenent els col·lectius més vulnerabilitzats. Es treballa en l’acollida, atenció i acompanyament a diversos nivells de persones i col·lectius de procedències diverses, promovent els aprenentatges i les pràctiques diàries, el diàleg intercultural i interreligiós.

Al Casal acompanyen famílies migrades en situacions de forta precarització. Del total de 70 dones participants a l’Escola de la Pau amb dones, la meitat estan en situació administrativa irregular i d’aquestes una tercera part viuen en pisos ocupats. Aposten com a entitat per la solidaritat i la corresponsabilitat en les situacions transitòries i circumstancials de vides precaritzades.