Obrador Mancomunat de Sants, de la Cooperativa Abarka

La cooperativa gastronòmica Abarka, creada per persones migrants i racialitzades per donar oportunitats laborals al col·lectiu, impulsa una infraestructura compartida per mantenir la seva activitat i fer créixer les aliances entre diferents projectes de l’economia social i solidària.

La cooperativa gastronòmica Abarka, creada per persones migrants i racialitzades per donar oportunitats laborals al col·lectiu, impulsa una infraestructura compartida per mantenir la seva activitat i fer créixer les aliances entre diferents projectes de l’economia social i solidària a Sants.

 

Actualment, a Catalunya hi ha 100.000 persones que són invisibilitzades i excloses de molts drets pel fet de ser migrants i trobar-se en situació administrativa irregular. Si les desigualtats continuen creixent en un context de crisi econòmica provocada per la pandèmia, el risc de pobresa d’aquest col·lectiu és quatre vegades més gran que el de la ciutadania espanyola, segons informa la Taula del Tercer Sector.

El racisme i el fet de no tenir una situació administrativa regularitzada són factors que incrementen també l’exclusió i la precarietat laboral d’aquest col·lectiu i fan encara més difícil el camí cap a l’autonomia per a una vida digna. En aquest sentit, el plantejament des dels valors de l’economia social i solidària (ESS) que promou Abarka, una cooperativa gastronòmica impulsada per persones migrants i racialitzades i arrelada al barri barceloní de Sants, contribueix a canviar la situació administrativa de moltes persones a partir de generar oportunitats laborals en condicions dignes.

 

Què es farà amb el suport de Lliures?

La cooperativa Abarka impulsa l’Obrador Mancomunat de Sants, una infraestructura compartida que té com a activitat principal la transformació d’aliments per a la comunitat o el mercat, amb criteris de qualitat i recursos per complir els estàndards sanitaris. A més, el projecte també inclou accions formatives i pedagògiques sobre l’alimentació sostenible.

Aquesta iniciativa compta amb dos locals cedits pel programa Patrimoni Ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona: un destinat a la formació i l’altre pròpiament a l’Obrador. El suport econòmic de Lliures contribuirà a sufragar els costos de les obres de reforma dels locals, de l’habilitació dels espais, de les instal·lacions i de l’equipament per tal de posar el projecte en marxa.

La iniciativa sorgeix de la necessitat d’Abarka de tenir un obrador per assegurar la continuïtat de la seva activitat econòmica i social i, tanmateix, a través del contacte amb altres projectes de l’ESS, s’ha detectat la necessitat d’un obrador comunitari per a l’ús regular o puntual tant per part d’aquells que també tenen activitat gastronòmica com per d’altres que no. D’aquesta manera, l’Associació per l’Impuls de l’Economia Cooperativa i Comunitària de Sants-Montjuïc (Impuls Cooperatiu de Sants), de la qual forma part Abarka, vetllarà per la correcta gestió econòmica, social i ambiental de l’espai, a més de guiar i promoure la participació dels projectes a l’Obrador.

Així, aquesta infraestructura pionera a la ciutat de Barcelona vol contribuir a enfortir una xarxa social comuna d’emprenedoria de projectes de l’ESS no només a Sants, sinó també més enllà, a més d’esdevenir una eina per a la construcció d’un sistema alimentari just i sostenible.

Quines entitats hi ha al darrere?

Abarka és una cooperativa sense ànim de lucre d’iniciativa social, que neix de la necessitat d’autoorganització d’un grup de persones migrants i racialitzades. El seu objectiu és donar solució als problemes que es troben derivats del racisme, tant en l’àmbit laboral com social. Aposta pel poder de la gastronomia com a eina tant per generar oportunitats laborals de persones de la comunitat com per apoderar-les en els seus drets i fer valdre la riquesa de les cultures africanes.

L’Associació per l’Impuls de l’Economia Cooperativa i Comunitària de Sants-Montjuïc (Impuls Cooperatiu de Sants) és l’aposta jurídica i estratègica de la xarxa d’economia social i solidària de Sants, un espai de trobada on participen de forma regular socis i sòcies de més de trenta cooperatives de treball i iniciatives de l’economia social i comunitària d’aquest barri. D’aquesta manera, l’Associació agrupa totes les iniciatives, impulsa noves experiències per afrontar la resolució de necessitats col·lectives des de pràctiques autogestionàries, emancipadores i solidàries, i promou un canvi del model econòmic cap a una societat postcapitalista, equitativa i sostenible, on la vida de les persones i la cura de la natura estiguin al centre de les pràctiques socioeconòmiques.