“Més feina, menys uberització”, de Mensakas, SCCL

Cooperativa ètica de serveis de repartiment d'última milla

Mensakas, SCCL és una cooperativa de delivery i repartiment d’última milla que neix l’any 2018 de la lluita sindical de RidersxDerechos, de la FAA-IAC, per donar una alternativa real a les plataformes que precaritzen el sector amb la figura dels falsos autònoms a la ciutat de Barcelona. 

El consum responsable i de proximitat, la cooperació i el bé comunitari són els punts clau per al desenvolupament i el funcionament de Mensakas, que, a més, vetlla per oferir una alternativa a les grans plataformes davant l’especulació del sector, oferint feina digna i oportunitats sociolaborals a les sòcies treballadores de la cooperativa. 

Amb la crisi de la Covid-19 i l’augment del consum de restauració a través de serveis de delivery, plataformes com Glovo, Uber Eats, Shargo, Stuart o Deliveroo, entre d’altres, se situen com a primera opció per a molts restaurants i consumidors. 

És per això que, en plena crisi, i amb la voluntat de poder posicionar-se com a alternativa, Mensakas s’uneix amb dos restaurants de la Xarec, a través de Coopcycle, i busquen impulsar una estratègia que permeti que el comerç local i de proximitat pugui donar resposta a l’emergència de la Covid i sortir de la crisi causada per la pandèmia. D’aquí naix el projecte “Més feina, menys uberització”, que es materialitza a través d’impulsar una app de codi obert que posi en xarxa, d’una banda, diferents comerços i restaurants vinculats a l’economia social i solidària i, de l’altra, usuàries que gaudeixin dels seus serveis des d’un paradigma que trenca amb l’“aquí i l’ara”; vol poder optimitzar rutes i desplaçaments, i fer del delivery un servei més sostenible, sigui en l’àmbit humà (garantint unes millors condicions laborals) o mediambiental (usant la bicicleta en lloc de la motocicleta o altres transports motoritzats).

L’aportació del Projecte Lliures permet que Mesakas, SSCL pugui adquirir tres Bicicletes Cargo, un vehicle dissenyat específicament per al transport de mercaderies. L’adquisició de les bicicletes és clau per poder posar en pràctica el projecte, per tal que, a la llarga -i un cop consolidada la xarxa amb els veïns, els comerços i les cooperatives i entitats socials, i l’impuls de l’app-, es puguin crear més llocs de treball a llarg termini, fomentant la inserció sociolaboral i, alhora, incentivant el comerç local i de proximitat.