Cooperativa Terram

Una iniciativa que neix amb la voluntat de vincular el sector agrari i el sector d’atenció a les persones per aportar solucions a les dues necessitats del territori: abandonament de terres i exclusió provocada per l’atur.

La Sénia, un poble de 5.000 habitants situat a les Terres de l’Ebre, viu un procés de despoblament provocat per la forta crisi del sector del moble, tradicional del territori, i la poca diversitat i quantitat d’oportunitats laborals alternatives. A aquesta situació s’hi afegeix la manca de recursos d’acció social i atenció a les persones, que obliga les persones aturades i amb dificultats per inserir-se laboralment a marxar per ser ateses, la qual cosa provoca desarrelament familiar i social.

D’altra banda, la pagesia no troba relleu generacional, i cada any creix el nombre de camps d’oliveres abandonats. Aquest patrimoni característic de la zona també es veu amenaçat per l’espoli: les oliveres monumentals són arrencades i transportades a altres espais per ser exposades.

 

Què es farà amb el suport de Lliures?

Des dels valors de l’economia social i solidària, la cooperativa Terram neix per oferir oportunitats i acompanyaments d’inserció sociolaboral a través del conreu d’oliveres a persones en risc d’exclusió (joves, persones amb diversitat funcional o persones amb trastorns de salut mental, entre altres perfils), frenar l’abandonament de terres i, en definitiva, promoure els vincles entre persones i territori.

El suport de Lliures permetrà sufragar part dels costos inicials de producció, maquinària i comunicació per posar en marxa les quatre línies del projecte:

  • Conreu de camps d’oliveres.
  • Conreu de plantes aromàtiques i medicinals.
  • Tasques d’etiquetatge i embotellament d’oli d’oliva i olis essencials.
  • Màrqueting i comercialització.

Quines entitats hi ha al darrere?

Terram és una cooperativa recentment impulsada per professionals joves de la Sénia de camps professionals diversos com l’agricultura, l’economia, l’educació social, la psicopedagogia o les finances. Des del coneixement del territori i de la seva realitat, que també els afecta en tant que persones joves, s’uneixen per donar una resposta col·lectiva a les necessitats d’atenció a les persones i l’abandonament de terres.