"Comunitats Alimentàries. De la vulnerabilitat a la sobirania", de Xarxa d'Economia Solidària de L'Hospitalet

Una via d'acció comunitària per garantir el dret a l'alimentació, transformant el model de banc d'aliments i reforçant el sector productiu agroecològic i de proximitat.

Comunitats Alimentàries sorgeix per donar continuïtat i dimensió a les xarxes sorgides fer front a l’emergència alimentària.

De fet, amb aquesta iniciativa es vol reforçar el treball que la Xarxa de Suport Veïnal de L’Hospitalet ha vingut fent des de l’esclat de la pandèmia, aquest cop centrant-se en el node del barri de la Florida, que articula els diferents barris de la Zona Nord de la ciutat (Florida-Les Planes, Pubilla Casas, Can Serra, Collblanc i la Torrassa), una de les àrees més densament poblades d’Europa i amb les rendes més baixes de Catalunya.

Què volen aconseguir?

El projecte “Comunitats Alimentàries. De la vulnerabilitat a la sobirania” proposa:

  • transformar l’actual model de banc d’aliments cap una proposta que trenqui les habituals dinàmiques assistencials i estigmatitzants vers les comunitats més vulnerabilitzades.
  • afectar la compra pública d’aliments prioritzant la col·laboració amb la petita pagesia agroecològica i de proximitat per garantir el dret a l’alimentació saludable per a tothom.
  • consolidar vincles i formes de reciprocitat entre veïns i veïnes i entitats més enllà del repartiment d’aliments i fer front a les diverses violències que travessen els territoris on es durà terme el projecte. També, restituir sabers i formes de fer dels col·lectius en situació de vulnerabilitat per transformar dinàmiques perpetuen desigualtats.

 

Quin és el suport de Lliures?

Els recursos que Lliures els posa a l’abast serviran per a la compra de productes alimentaris. A més s’oferirà acompanyament per poder posar en pràctica els objectius amb dues accions que es realitzaran conjuntament amb la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central:

Dinamitzar espais dins del teixit social i en les administracions locals on compartir i debatre respecte al model de Bancs d’Aliments, àmpliament consolidats al territori, per iniciar processos de transformació.
Un projecte pilot per poder avaluar i aprendre’n.

Quines entitats hi ha darrere?

El projecte es presenta de forma compartida entre la Xarxa d’Economia Solidària de L’Hospitalet i la Xarxa per la sobirania alimentària de la Catalunya Central, amb el suport de la plataforma ALTERBANC, del qual la XESLH en forma part.