Reconstruir des de baix

Reflexió

Mentrestant fer un pas més enllà: pensar en llarg i actuar en curt. En tres eixos: diagnòstic compartit, reflexió comuna i proposta col·lectiva per a la transformació social. Què podem fer nosaltres? El proper 12 de desembre arrenquem –pas a pas, des de baix, entre totes i tots– amb un nou estri per ampliar, activar-nos i implicar-nos en la lluita contra l’exclusió social, al qual us convidem a formar-ne part. Lliures és això i és així: un espai de treball en comú, cooperació social i lluita compartida contra les desigualtats socials, que es fonamenta en els valors del compromís social, l’activació solidària i la participació i radicalitat democràtica al servei de la transformació social. Pretén aportar i respondre socialment davant la situació d’emergència i urgència que defineix una estructura social dualitzada i polaritzada.  I, alhora, no és només un mentrestant: és també un exercici d’autoresponsabilització social, d’autotutela de drets i de foment de nous estris democràtics per a la transformació social. Comprometre’ns és això.

‘Black crisis’

Reflexió

captura-de-pantalla-2016-11-27-a-les-9-23-00

David Fernàndez | D’urgències i emergències, amb 552.000 persones a l’atur, un milió i mig de persones sota diferents patrons de pobresa i un 23,5% de la societat en risc d’exclusió, Catalunya ja es configura com una de les societats més desiguals del nostre entorn europeu. Paisatge postcrisi: 800.000 persones afectades i una dona morta -sense minut de silenci- per pobresa energètica. 325.000 infants en risc, 200.000 famílies sense cap ingrés i 6.000 persones sense llar.

Culpar els altres

Reflexió

Teresa Crespo
| Ha mort una dona gran perquè una espelma amb què s’il·luminava va encendre el matalàs on descansava. És un succés que ens produeix indignació i ens planteja algunes qüestions que voldria compartir. La meva primera sorpresa ha sigut la ràpida reacció de les administracions i de l’empresa subministradora, que han corregut a culpar l’altre, argumentant uns que no s’havia complert el protocol fixat a la llei del 24/2015 sobre la pobresa energètica, que obliga les subministradores a comunicar el cas als serveis socials abans de tallar el subministrament; mentre que per un altre costat, l’empresa subministradora declarava que l’Administració no havia incorporat aquesta dona a la llista de persones vulnerables ateses pels serveis socials per evitar un possible tall de llum.