Què és Lliures?

conveni

Lliures és una iniciativa per a l’articulació d’un fons econòmic de solidaritat en la lluita contra la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats. Neix impulsat per Òmnium Cultural, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) i Coop57. Es fonamenta en la captació de recursos i la recollida d’aportacions econòmiques per a destinar-los directament a finançar projectes de transformació social en un context d’emergència que ens configura com una de les societats més desiguals d’Europa i on l’extensió de la precarietat social, laboral i vital ja afecta un de cada quatre catalans.

Per què ara?

Lliures neix d’una reflexió compartida sobre els inquietants índexs de desigualtat social a Catalunya i d’un llarg debat que les tres entitats estem realitzat des de fa dos anys.  Constatem un diagnòstic social altament preocupant, compartim una reflexió sobre què calia fer per revertir-ho i, finalment, ens emplacem a l’acció col·lectiva cercant nous estris i noves vies. Amb un punt de partida crític: palesar el col·lapse, la feblesa i limitació de les polítiques públiques i el buit que deixa la crisi. Conscients que no es pot fer sempre el mateix i esperar resultats diferents.

Amb les nostres mans, amb els nostres diners

Lliures és, doncs, una crida general a aportar diners a aquest nou fons econòmic de solidaritat: a partir d’aportacions individuals estables i duradores, però també de donacions puntuals, i recomanant un 0’7% dels ingressos anuals. En primera instància, ho fem a través dels 50.000 socis i sòcies d’Òmnium, les 120 entitats socials que agrupa ECAS i les 472 cooperatives i entitats que conformen Coop57-Catalunya. Els recursos obtinguts són autogestionats sota els principis de les finances ètiques i la traçabilitat transparent per finançar projectes de transformació i alternatives innovadores allà on la crisi més ha colpejat.

Dossier Lliures