“Perquè això no va de banderes sinó de guanyar un país millor per a tothom.” Jordi Cuixart

Article-Jordi-Cuixart-blog

Lliures de tot

“Antes de romperse y dividirse España se rompería y dividiría Cataluña”. José María Aznar, 28 de setembre de 2015. L’endemà d’unes eleccions, més campanya de la por. Avui, els hereus polítics de l’expresident espanyol continuen negant un referèndum sobre la independència però, sobretot, negligint en la defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans de Catalunya, en garantir ’una mínima dignitat democràtica i perspectives de futur.

Per això, amb el llegat de 55 anys d’història i la força de 66.000 socis i 40 seus territorials, Òmnium continua treballant per a la cohesió social: impulsa amb Coop 57 i les ECAS el projecte Lliures, un fons econòmic de solidaritat. Una eina innovadora i compartida per donar resposta a dèficits socials no coberts, per impulsar l’economia social i solidària des d’una dinàmica comunitària, estable i duradora de transformació social. Perquè creiem en la corresponsabilitat entre la ciutadania, la societat civil i les institucions catalanes.

L’ascensor social s’ha aturat: és una realitat que posa contínuament en risc la nostra convivència. No ens podem quedar de braços plegats davant xifres esgarrifoses. Cal acabar amb la injustícia permanent i vergonyosa de 1,5 milions de persones en situació de pobresa o el 21% de la població en risc d’exclusió social. Per responsabilitat social, hem de bastir uns fonaments més sòlids per combatre d’arrel l’emergència social i transformar les pors en esperances col·lectives. Lliures és una eina més i per reeixir necessita el teu suport, el nostre suport.

Per això, fem un reconeixement sincer i plural a tothom qui ha treballat i treballa de manera voluntària i anònima en aquesta lluita compartida contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats, perquè també contribueix a una societat i a un país millor. Volem una República Catalana per acabar amb les sentències que tomben les lleis d’emergència habitacional aprovades pel Parlament o per fer efectiva l’acollida de més de 4.500 refugiats -el clam de Casa Nostra, Casa Vostra-.

El govern de l’Estat ens vol dividits però no ho aconseguiran mai. No ens mourem mai de la unitat cívica i política. Som un sol poble, un país forjat de contradiccions i matisos, una riquesa i una gran sort. No ens volem deixar ningú pel camí, així que cal enfortir iniciatives socials com Lliures, entitats com les ECAS o totes les s’apleguen al seu costat a la Taula del Tercer Sector, alternatives ètiques com Coop57. No renunciem a defensar els drets socials que, precisament, l’Estat impropi espanyol maltracta amb sentències polítiques i desinversió estructural.

Perquè això no va de banderes sinó de guanyar un país millor per a tothom. De guanyar el present, sembrar llavors de futur. De fer una país una mica més digne i feliç.

Jordi Cuixart