Projecte Lliures: Memòria 2018

Captura de pantalla 2019-10-07 a les 12.48.37

En presentar aquesta memòria, un exercici democràtic bàsic de transparència i una rendició de comptes imprescindible, ens agradaria alhora compartir les nostres reflexions i decisions, dubtes i dificultats, però també els treballs, compromisos i projectes il·lusionants que compartim. A ningú se li escapa que 2018 ha estat un any complex, ple d’esperances, però sobretot amb decepcions, entrebancs i drets vulnerats que ens ha portat a un marc de bloqueig general i a un camí que no veu sortida encara…

Més de 200 persones visiten la parada informativa del Lliures durant la Diada 2019

Captura de pantalla 2019-10-07 a les 12.41.48
Aquest 11 de setembre, els projectes que reben suport del projecte Lliures…de pobresa, d’exclusió i de desigualtats, juntament amb les seves entitats impulsores, han estat presents a la Festa per la Llibertat, al Passeig Lluís Companys de Barcelona. Han participat en un col·loqui en què han explicat la seva tasca i han gestionat una parada informativa al quiosc d’entitats que ha recaptat més de 1.000 euros en aportacions econòmiques solidàries. 

“Perquè això no va de banderes sinó de guanyar un país millor per a tothom.” Jordi Cuixart

Article-Jordi-Cuixart-blog

Lliures de tot

“Antes de romperse y dividirse España se rompería y dividiría Cataluña”. José María Aznar, 28 de setembre de 2015. L’endemà d’unes eleccions, més campanya de la por. Avui, els hereus polítics de l’expresident espanyol continuen negant un referèndum sobre la independència però, sobretot, negligint en la defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans de Catalunya, en garantir ’una mínima dignitat democràtica i perspectives de futur.

Per això, amb el llegat de 55 anys d’història i la força de 66.000 socis i 40 seus territorials, Òmnium continua treballant per a la cohesió social: impulsa amb Coop 57 i les ECAS el projecte Lliures, un fons econòmic de solidaritat. Una eina innovadora i compartida per donar resposta a dèficits socials no coberts, per impulsar l’economia social i solidària des d’una dinàmica comunitària, estable i duradora de transformació social. Perquè creiem en la corresponsabilitat entre la ciutadania, la societat civil i les institucions catalanes.

Coop57, ECAS i Òmnium presenten ‘Lliures’

cybcukmwiaqora1

Amb la voluntat de finançar projectes de transformació social en un context d’emergència que ens configura com una de les societats més desiguals d’Europa, avui dimarts s’ha presentat ‘Lliures de pobresa, exclusió i desigualtats’. La iniciativa, impulsada per Coop57, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i Òmnium Cultural, es fonamenta en l’enxarxament comunitari i la recollida d’aportacions econòmiques per construir un model socioeconòmic alternatiu que acabi amb la precarietat laboral i vital que afecta un de cada quatre catalans.

29N | Presentació del projecte ‘Lliures de pobresa, exclusió i desigualtats’

lliurescap

Òmnium Cultural, ECAS i Coop57 presenten dimarts vinent una nova iniciativa davant la severa crisi social que viu el país, amb un 23,5% de la població en risc d’exclusió social. Rere gairebé dos anys compartint un debat a fons sobre la cronificació de la pobresa, l’extensió de la precarietat i l’abast de les desigualtats socials, les tres entitats catalanes han compartit un mateix diagnòstic, han elaborat una reflexió comuna i engeguen dimarts vinent un nou projecte social, innovador i d’arrel comunitària, per cercar noves respostes socials autònomes i solidàries davant la crisi, conscienciar sobre les causes i efectes de la desigualtat i activar la solidaritat i la transformació social, amb metodologies innovadores, des del teixit cultural, social i cooperatiu del país.

Què és Lliures?

Diagnosi

conveni

Lliures és una iniciativa per a l’articulació d’un fons econòmic de solidaritat en la lluita contra la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats. Neix impulsat per Òmnium Cultural, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) i Coop57. Es fonamenta en la captació de recursos i la recollida d’aportacions econòmiques per a destinar-los directament a finançar projectes de transformació social en un context d’emergència que ens configura com una de les societats més desiguals d’Europa i on l’extensió de la precarietat social, laboral i vital ja afecta un de cada quatre catalans.

Reconstruir des de baix

Reflexió

Mentrestant fer un pas més enllà: pensar en llarg i actuar en curt. En tres eixos: diagnòstic compartit, reflexió comuna i proposta col·lectiva per a la transformació social. Què podem fer nosaltres? El proper 12 de desembre arrenquem –pas a pas, des de baix, entre totes i tots– amb un nou estri per ampliar, activar-nos i implicar-nos en la lluita contra l’exclusió social, al qual us convidem a formar-ne part. Lliures és això i és així: un espai de treball en comú, cooperació social i lluita compartida contra les desigualtats socials, que es fonamenta en els valors del compromís social, l’activació solidària i la participació i radicalitat democràtica al servei de la transformació social. Pretén aportar i respondre socialment davant la situació d’emergència i urgència que defineix una estructura social dualitzada i polaritzada.  I, alhora, no és només un mentrestant: és també un exercici d’autoresponsabilització social, d’autotutela de drets i de foment de nous estris democràtics per a la transformació social. Comprometre’ns és això.

‘Black crisis’

Reflexió

captura-de-pantalla-2016-11-27-a-les-9-23-00

David Fernàndez | D’urgències i emergències, amb 552.000 persones a l’atur, un milió i mig de persones sota diferents patrons de pobresa i un 23,5% de la societat en risc d’exclusió, Catalunya ja es configura com una de les societats més desiguals del nostre entorn europeu. Paisatge postcrisi: 800.000 persones afectades i una dona morta -sense minut de silenci- per pobresa energètica. 325.000 infants en risc, 200.000 famílies sense cap ingrés i 6.000 persones sense llar.

Culpar els altres

Reflexió

Teresa Crespo
| Ha mort una dona gran perquè una espelma amb què s’il·luminava va encendre el matalàs on descansava. És un succés que ens produeix indignació i ens planteja algunes qüestions que voldria compartir. La meva primera sorpresa ha sigut la ràpida reacció de les administracions i de l’empresa subministradora, que han corregut a culpar l’altre, argumentant uns que no s’havia complert el protocol fixat a la llei del 24/2015 sobre la pobresa energètica, que obliga les subministradores a comunicar el cas als serveis socials abans de tallar el subministrament; mentre que per un altre costat, l’empresa subministradora declarava que l’Administració no havia incorporat aquesta dona a la llista de persones vulnerables ateses pels serveis socials per evitar un possible tall de llum.

Més desiguals

Diagnosi

info01_ll

Un de cada cinc catalans, una de cada cinc catalanes, ja viu avui, ara i aquí, a les portes de l’exclusió social: el 23,5%. Mentre convivim amb unes elevades xifres de frau fiscal, de  concentració de la riquesa, de rescats públics de fallides privades i de legislacions recentralitzadores que malmeten l’àmbit social català. I sota un context europeu i unes dinàmiques globals –austeritat, especulació, financiarització– que expulsen cada cop més gent del circuit de la vida digna i afecten ja, avui i aquí, milió i mig de catalans i catalanes.