“La solució sempre és l’esperança. Una esperança, però, que es posi a fer feina, que sàpiga viure el dia a dia, que miri de fer amb els altres el treball de la justícia i de l’alliberament.”

Pere Casaldàliga

 

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, fem un avançament de la memòria d’enguany en el qual presentem les accions més destacades que, gràcies a una xarxa de solidaritat que continua creixent, hem dut a terme el darrer any per fer front a l’exclusió, la pobresa i les desigualtats.

Llegeix l’avançament de “Menys desiguals, més lliures: memòria 2021 i +”.

Et convidem a recollir-ne la versió impresa a l’estand que Lliures ocuparà a la Festa per la Llibertat d’Òmnium Cultural l’11 de setembre, a partir de les 10.30 h, al passeig de Lluís Companys de Barcelona, on també podràs conèixer més a fons el projecte i descobrir moltes altres iniciatives exposades a la Fira d’Entitats.

Una societat dividida en tres

Capgirar la desigualtat a Catalunya era l’objectiu que feia néixer el Projecte Lliures el 2015. Des d’aleshores, la pobresa i l’exclusió social s’han anat agreujant any rere any fins arribar a configurar-nos com una de les societats més desiguals d’Europa. De fet, ja som tres societats en una, on només un 33 % viu en patrons de plena integració social; un 37 %, sota una precarietat ininterrompuda, i un 30 %, el màxim històric, en risc d’exclusió social. Mentrestant, però, continuem treballant per fer-hi front de manera col·lectiva amb l’impuls d’iniciatives transformadores repartides arreu del territori.

La resposta de Lliures: una xarxa que s’estén arreu del territori

Set anys després del que només era una idea sorgida de l’aliança de tres entitats (Òmnium Cultural, Entitats Catalanes d’Acció Social i Coop57), el Projecte Lliures —en el qual hi ha implicades més de quatre mil persones— és avui una xarxa social estable i permanent que agrupa vint-i-set respostes col·lectives a les desigualtats en forma de projectes a tretze municipis catalans: una casa feminista de dones migrants a l’Eixample, un rebost solidari a Osona, un sostre per a dones sense llar a Nou Barris, un ateneu cultural i divers a Salt, una xarxa d’acompanyament a la gent gran a Ciutat Meridiana o un camp d’oliveres d’inserció sociolaboral a les Terres de l’Ebre, entre altres exemples.

Et proposem endinsar-te en les xifres i les reflexions que et presentem per conèixer més a fons tot el que hem fet, i també a implicar-te i col·laborar per continuar avançant. Pots fer la teva aportació econòmica i solidària aquí.