El projecte “Drets energètics en mans de la infància”, impulsat per Enginyeria Sense Fronteres (ESF) amb l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i el suport de Lliures, ha dut a terme diversos tallers participatius al voltant de la pobresa energètica amb infants i famílies de Ciutat Vella. Les conclusions es podran escoltar en una taula rodona al costat d’altres experiències transformadores vinculades a aquesta problemàtica. Pots llegir l’estudi aquí.

  • Dimarts 13 de setembre
  • 19 h
  • Casal dels Infants del Raval, c/ Reina Amàlia 22, Barcelona
  • Inscriu-t’hi aquí

A la ciutat de Barcelona, el 15 % de les llars amb infants no poden mantenir una temperatura adequada a l’habitatge durant els mesos més freds, una xifra que supera el 30 % a Ciutat Vella i Nou Barris. Aquests mateixos districtes són els que tenen un percentatge més alt, per sobre del 25 %, de llars amb infants que tenen factures endarrerides dels subministraments, mentre que al conjunt de la ciutat la mitjana és del 13 %. Aquestes són algunes de les dades que recull l’estudi «Precarietat energètica i infància a la ciutat de Barcelona» presentat el 2020 per Enginyeria Sense Fronteres (ESF), que fan evident com la pobresa afecta de manera específica els infants i joves.

Un espai participatiu que posa la infància al centre

Malgrat els impactes d’aquesta problemàtica en aquest grup d’edat, l’experiència de les nenes i els nens sovint és invisibilitzada pel desequilibri de poder que hi ha respecte dels adults, tot i que aquests impactes poden tenir conseqüències que condicionin la resta de la seva vida. És per això que l’entitat va dissenyar “Drets energètics en mans de la infància”, de la mà de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i amb el suport de la tercera convocatòria de Lliures, amb l’objectiu de generar espais de participació i apoderament infantil des d’una perspectiva de drets.

Durant el darrer any ha acompanyat diversos grups d’infants del districte de Ciutat Vella per permetre’ls expressar la seva veu, ser escoltats i respectats, com a pas necessari en la lluita per la igualtat d’oportunitats. Entre les activitats que s’han dut a terme, hi ha una representació teatralitzada —contacontes— d’un conte infantil, diversos tallers tant per a infants com per als professionals que hi treballen i l’elaboració d’un policy paper que permeti la reproductibilitat del projecte en altres municipis.

Els resultats volen crear sinergies i incidir en la política

Els resultats i les conclusions d’aquest any de treball es presentaran en una taula rodona amb Irene González, d’Enginyeria Sense Fronteres, i també es podrà escoltar Laia Pineda, de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, que explicarà una altra experiència d’apoderament infantil: “Parlen els nens i nenes”, un espai promogut per l’Ajuntament de Barcelona per generar coneixement sobre el benestar de la infància.

A més, una representant de l’Observatori dels Drets de la Infància compartirà la tasca d’aquest organisme de la Generalitat de Catalunya i, finalment, s’obrirà un torn de debat per buscar sinergies entre els diversos projectes i avançar en el disseny de polítiques públiques que situïn la infància en el centre. De fet, un dels objectius recollits en la presentació del projecte a Lliures recollia la voluntat de traslladar aquests resultats a les Administracions pertinents per a la millora de les polítiques públiques.