Aquesta setmana s’han acabat les visites tècniques per conèixer de primera mà els set nous projectes seleccionats en la convocatòria d’enguany: el punt en què es troben, les expectatives que tenen en sumar-se a Lliures, què implica ser una de les iniciatives seleccionades o compartir el calendari de treball del curs vinent. Barcelona, Sabadell, Lleida, l’Hospitalet de Llobregat, Blanes i la Sénia han estat les parades de la nostra ruta.

En les darreres dues setmanes, el Projecte Lliures acumula nous quilòmetres a l’esquena, però, sobretot, noves coneixences, nous companys i companyes amb qui fer camí els propers anys. Durant gairebé dues setmanes, hem visitat cadascun dels nous projectes que han estat seleccionats en la darrera convocatòria. L’objectiu de tot plegat: conèixer les persones que impulsen les iniciatives, però, també, acordar les primeres passes per posar al seu abast les eines que els permetran enfortir les estructures i, juntes, fer front a la pobresa i l’exclusió social.

De totes maneres, està previst que aquestes trobades es repeteixin trimestralment, ja que això ajudarà a fer un acompanyament més exhaustiu i proper, així com a establir les accions conjuntes de cara a la nova campanya.

Lliures s’estrena amb el teatre

Amb el suport que es donarà a #ACT FEM, el projecte pilot d’intervenció social a través de les arts escèniques en forma de batxillerat acreditat i impulsat per Plàudite Teatre, l’Escola d’Arts Escèniques de l’Hospitalet de Llobregat, es consolida allò que durant les anteriors iniciatives s’ha anat dibuixant: l’aposta de Lliures per les iniciatives culturals.

En aquest sentit, es referma la idea que el sector cultural no és un gremi aliè a les desigualtats socials i que, a través dels seus mecanismes interns i la metodologia, en aquest cas, del teatre, pot contribuir a revertir situacions d’exclusió. En aquest sentit, els tècnics de Lliures destaquen que “és el primer projecte amb un element cultural tan definit que forma part de la família de Lliures”, entenent que les arts escèniques són l’eina a través de la qual es vehicula la proposta.

Il·lusió i empenta per créixer

Tots i cadascun dels projectes que han estat seleccionats en aquesta convocatòria ens han transmès les ganes de formar part de Lliures i rebre suport per consolidar les iniciatives socials.

De fet, la cooperativa Terram, a la Sénia, arrenca amb molt entusiasme aquesta col·laboració, que els permetrà sufragar part dels costos inicials de producció, maquinària i comunicació per posar en marxa el conreu d’oliveres, en el qual estaran ocupades persones en risc d’exclusió.

Una de les altres iniciatives que rebran suport és la Xarxa de Dones Cosidores, a Barcelona. Tot i que ja fa dos anys que està en marxa, volen aprofitar aquest acompanyament per nodrir l’estructura tècnica i de producció, i impulsar noves beques de formació.

Un cas similar és el de l’Escola Popular Balàfia, de Lleida, que pretén consolidar les línies del projecte, que fins ara no eren assumibles, com formacions o materials pedagògics, entre d’altres infraestructures.

A l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge, punt de trobada de set entitats de Blanes, estan convençudes que el coneixement de la llengua és imprescindible per a la socialització i el camí cap a una vida digna. Durant la nostra visita ens van compartir la seva visió i com, gràcies a la col·laboració amb Lliures, podran desplegar els tallers de català per a adults i consolidar, en la seva lluita pel dret a l’habitatge, l’ús i la promoció del català.

De Sants a Sabadell

Abarka és la cooperativa gastronòmica del barri de Sants creada per persones racialitzades que dona oportunitats laborals al col·lectiu. Gràcies al programa de Patrimoni Ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona, compten amb dos locals cedits: un destinat a la formació i, l’altre, a l’obrador. El suport de Lliures contribuirà a sufragar els costos de les obres de reforma dels locals, de l’habilitació dels espais i de l’equipament necessari per posar el projecte en marxa.

Pel que fa a la iniciativa sabadellenca Supercoopera, amb l’impuls de Lliures, pretenen posar en ple funcionament un supermercat sostenible i basat en el reaprofitament alimentari. Per fer-ho, els cal finançar les despeses de personal, gestió i transport.

Les dues iniciatives ofereixen solucions per revertir la pobresa cronificada i l’exclusió agreujada per l’atur, i, a més, són alternatives que defugen de l’assistencialisme dels bancs d’aliments, davant l’emergència alimentària.

Anem per feina!

Durant aquests prop de quinze dies recorrent part de la geografia catalana hem après de les noves companyes i hem conegut nous espais, així com les persones que hi ha darrere de cada projecte. Amb tot aquest bagatge ens posem en marxa per acabar de definir el pla de treball de les noves iniciatives que s’incorporen al Projecte Lliures i ens comprometem a fer un acompanyament acurat i a mantenir el diàleg, en tant que entenem que no són iniciatives lineals i que hem d’adaptar-nos a les necessitats que puguin anar sorgint al llarg dels mesos de feina que tenim al davant.