Top Manta i el Cosidor Pas a Pas són dos projectes als quals Lliures dona suport que coincideixen a treballar per la dignitat de les persones a través de la inserció laboral en l’àmbit de la costura. El primer ja fa anys que funciona en forma de cooperativa activista pels drets de les migrants i el segon s’enfoca en la producció amb criteris ecosocials, i tot just fa un any que camina com a taller-botiga. Tot i les diferències, els objectius i l’essència són comuns, i per això es van trobar en una jornada en la qual van compartir sabers, experiències i inquietuds.

El divendres és dia de formació de costura i patronatge al taller de la cooperativa Top Manta, ubicat des de fa uns mesos en una de les naus de Can Batlló, al barri de Sants de Barcelona. Aquest matí, però, els alumnes no només seguiran una classe, sinó que també rebran la visita de les dones del Cosidor Pas a Pas de Vic. En arribar, les vigatanes descobreixen un taller gran, ple de gent i d’una abundant i diversa quantitat de màquines: costura, brodat, serigrafia…

Entre empleades i voluntàries, elles no són més d’una desena i, en canvi, Top Manta ja dona feina a trenta persones en el seu cinquè any de vida, però tots dos projectes coincideixen en l’essència: aposten per la dignitat i la regularització administrativa de persones migrants a través de la inserció laboral en l’àmbit de la roba i la costura.

Acompanyades per l’Aziz Faye, un dels membres fundadors del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona i de la cooperativa Top Manta que se’n deriva, les dones del Cosidor comencen una visita per conèixer millor la història de lluita del projecte, a més de poder resoldre dubtes sobre el seu funcionament i compartir punts de vista.

Un any per consolidar-se i pensar més enllà

El Cosidor Pas a Pas impulsat pel Casal Claret de Vic fa uns sis anys que va iniciar-se com a projecte prelaboral, però va ser el gener del 2021 quan va inaugurar-se el taller-botiga i el projecte va agafar una dimensió d’inserció laboral. Al dia d’avui, ja dona feina, repartida en diferents jornades parcials, a quatre dones que confeccionen productes propis, a més del servei d’arranjament i encàrrecs per a empreses, entitats i administracions de la zona. Al llarg d’aquest any, els esforços s’han centrat a consolidar el funcionament intern, l’acompanyament psicoemocional i aprenentatges diversos amb formació de costura, organització de la producció, atenció al públic… I, ara que ja compten amb una regularitat que els permet pensar més enllà, l’experiència de projectes similars com el de la cooperativa Top Manta, una altra de les iniciatives a qui Lliures dona suport, és un exemple referent per conèixer més a fons.

Top Manta té una dimensió més gran que el Cosidor Pas a Pas, però la visita, tal com ens explica la Sara Tauste del Casal Claret uns dies després, els ha servit per adonar-se que són “dos projectes amb moltes similituds perquè, en essència, apostem per la dignitat i els drets de les persones a través de la inserció laboral; i Top Manta, encara que nosaltres treballem a una escala més petita, ens va servir de mirall per veure que estem fent molt bona feina amb els recursos que tenim, i ens va fer reafirmar-nos amb el que fem”.

El valor afegit a la roba: un missatge social potent i ben treballat

En tots dos casos, l’arribada de la covid-19 va fer que la confecció de mascaretes i altres materials sanitaris centrés bona part de la producció, i aquesta aposta va fer créixer tant la feina per encàrrec com la visibilitat pública dels projectes i dels seus productes propis. En aquest sentit, tots dos projectes han aprofitat l’oportunitat per reorganitzar-se i procurar consolidar les respectives passes endavant.

En el nostre cas, ara que ja hem agafat rodatge en l’estructura de taller-botiga, volem aprofundir en fer-nos més visibles de cara enfora”, afirma la Sara. I és en aquest aspecte que la visita va ser reveladora: “Top Manta ha sabut donar la volta i aportar un missatge reivindicatiu a productes bàsics, com les peces de roba, i parlar-ne amb ells ha fet que ens preguntem si nosaltres també podem trobar un missatge social i polític com a valor afegit als nostres productes”.

Només cal fer un cop d’ull al web de la marca per entendre com el col·lectiu ha transformat el concepte de top manta, ple d’estigmes racistes i classistes, i l’ha resignificat amb una aposta pel disseny de roba amb missatges en defensa dels drets de les persones migrants: “Legal clothing, illegal people” (“Roba legal, gent il·legal”) és un dels seus lemes més coneguts.

Així, les dones del Cosidor Pas a Pas volen apostar per un discurs que transmeti aquest missatge de dignitat de les persones, però que també posi el focus en els criteris ecosocials pels quals aposta. Actualment, els seus productes més aplaudits són les compreses de tela reutilitzables, els ecopans per guardar els entrepans o les bosses per a la compra a granel, a més de complements com ronyoneres, maletes i motxilles. Així mateix, ofereix el servei d’arranjament de peces de roba i confecciona encàrrecs externs d’empreses, entitats i particulars.

En aquest sentit, aprofundir en la difusió és una estratègia que, al cap i a la fi, volen que els porti més encàrrecs per tal de consolidar l’equip de cosidores actual amb més hores i, alhora, permetre que més dones puguin fer processos de formació en la costura.

Formació continuada per seguir millorant les capacitats de les persones

En la línia de donar continuïtat i professionalitat a la iniciativa, la visita també va servir per constatar la importància d’apostar per la formació de les persones treballadores. El fet de coincidir amb els alumnes que continuaven practicant amb les diverses màquines un cop acabada la classe, va brindar la possibilitat a les dones de veure com funcionen i conèixer tècniques com el brodat i la serigrafia, que elles no apliquen al seu taller de Vic.

La formació continuada és clau per aprendre l’ofici, tenir més eines, ser més eficients i confeccionar amb més pulcritud, i, tot i que en el nostre cas es tracta d’un acompanyament de persones voluntàries a més petita escala, veure l’aposta de qualitat i organització de Top Manta en aquest aspecte ens va servir per veure que anem pel bon camí”, assenyala la Sara.

De fet, la finalitat del Cosidor Pas a Pas és que les dones que hi participen puguin adquirir experiència i coneixements per a una futura inserció al mercat normalitzat un cop finalitzat el seu camí en el projecte i, alhora, que altres dones que participen en els tallers relacionals i formatius de costura inicial del Casal Claret puguin agafar el relleu i així construir un viver de cosidores.

#RegularitzacióJa, una campanya pels drets de les persones migrants

La visita també va servir per compartir experiències en relació amb les dificultats institucionals per a la regularització administrativa de les persones que formen part tant d’un projecte com de l’altre. En aquest sentit, es va posar de manifest la necessitat de la mobilització social en la defensa dels seus drets, i per això les dones del cosidor es van endur cap a Vic fulls per recollir signatures de suport a la campanya #RegularitzacióJa. Es tracta d’una iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per Essencials, una plataforma formada per col·lectius d’arreu de l’Estat espanyol que defensen els drets de les persones migrants, entre els quals hi ha la marca Top Manta i el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que vol portar a debat la regularització de totes les persones que viuen i treballen a l’Estat i no compten amb els mateixos drets que la resta de persones.