El restaurant La Porta del Món, impulsat per l’associació de dones Món Banyoles, celebra el primer aniversari i ja s’ha convertit en un espai de referència del feminisme, la diversitat i la convivència al Pla de l’Estany. Malgrat l’estocada de la darrera onada de la covid-19, ha consolidat tant l’activitat gastronòmica com la cultural i social en aliança amb altres entitats del territori, i afronta el segon any de vida amb el repte de mantenir-se actiu.

Tot estava pràcticament enllestit per obrir les portes i va arribar la covid-19. Una pandèmia, confinaments i restriccions a la restauració no presentaven el context més encoratjador per arrencar el vol d’un projecte laboral cooperatiu que, a més, tenia la vocació de ser un espai amb activitats culturals i socials. No obstant això, La Porta del Món va apujar la persiana per primer cop al centre de Banyoles el 17 de desembre del 2020 i, un any després, les impulsores celebren que se n’han sortit: “És gairebé un miracle, perquè no només continuem vives en un context advers, sinó que el projecte ha fet passes endavant i està agafant la forma que havíem projectat”, explica la Marta, una de les membres de Món Banyoles.

La necessitat de celebrar en temps adversos

L’aniversari es va celebrar amb un dinar a preus populars a l’exterior del restaurant, en el qual es va poder compartir l’alegria de les metes assolides. Tant les impulsores del projecte com altres persones i entitats properes van poder gaudir d’un menú amb receptes d’arreu. Aquest ja és un dels trets distintius de La Porta del Món. Malgrat que les circumstàncies de la pandèmia van portar a cancel·lar el concert i el karaoke que havien previst, la celebració era necessària: “Hem après que les coses s’han de celebrar, i encara més en els temps difícils!”, explica la Marta. Perquè, com apunta la Irene, una altra de les membres de l’Associació, “fa un any no vam poder fer una inauguració perquè hi havia més restriccions encara, i ara teníem ganes de celebrar-nos, trobar-nos i compartir el projecte”. Després d’un any en marxa, ja han valorat com és d’important organitzar celebracions com aquestes a l’exterior del restaurant, amb preus més accessibles que el menú diari i amb aires de festa, per afavorir els vincles comunitaris. Al calendari ja hi ha anotat el 8 de març, Dia de la Dona, l’àpat de final del ramadà al maig i l’aniversari al desembre.

Un espai de referència per a entitats del Pla de l’Estany

Al llarg d’aquest any d’existència, l’activitat de La Porta del Món ha anat agafant embranzida i s’ha consolidat: “Vam començar amb els menús de migdia, al cap d’uns mesos vam començar a obrir els caps de setmana i els vespres, i no va ser fins a l’abril que vam iniciar la programació d’activitats culturals, socials i comunitàries, que són l’altre motiu pel qual vam començar el projecte”, explica la Marta. En aquest sentit, amb aquests mesos ja han esdevingut l’espai de trobada d’un grup de dones que han patit violències i altres situacions de vulnerabilitat, i també d’un grup de conversa; i han acollit exposicions i concerts d’artistes locals, presentacions de llibres, cinefòrums i altres activitats, tant promogudes per l’Associació com per altres entitats del territori, que busquen espais físics per desenvolupar les seves propostes: “Mai no hem dit que no a res, mentre siguin propostes que encaixin en els nostres valors feministes, interculturals, de convivència i per la justícia social, i les entitats ja ens coneixen i saben que som un espai obert a elles”, apunta la Irene.

Mantenir l’activitat i assegurar la sostenibilitat econòmica, els objectius del segon any

La programació ha anat prenent certa regularitat i l’assistència a les activitats està tenint èxit, de la mateixa manera que les taules del restaurant també s’han anat omplint cada dia. Tanmateix, la darrera onada de la covid-19 ha estat un cop dur, i per començar el segon any han hagut de reduir temporalment el nombre de treballadores i les hores d’obertura. “Fins ara, els números sortien, però al desembre va baixar molt el nombre de clients, i per això vam valorar tancar els vespres, almenys durant els mesos de gener i febrer, i prescindir de dues places laborals, malgrat que la idea és poder recuperar-les quan la situació es torni a estabilitzar”, argumenta la Marta.

El restaurant fins ara donava feina a sis dones banyolines de diverses procedències culturals i culinàries, i a l’Associació hi participen més d’una desena de dones que s’encarreguen de la programació, de la gestió de l’espai i de la resta d’accions. Totes elles han fet realitat la idea d’obrir un espai gastronòmic feminista i divers que esdevingui un espai de convivència a Banyoles, i ara que ja camina malgrat que el context pandèmic no ho posi fàcil, el repte és poder assegurar el sosteniment econòmic: “Hi havia gent que ens deia que havíem posat a navegar un transatlàntic en plena pandèmia, i estem molt contentes d’haver-ho aconseguit; així i tot, potser hem de rebaixar una mica la dimensió del projecte perquè es pugui mantenir al llarg del temps”, reflexiona la Marta. En aquest sentit, la Irene apunta: “Ara és el moment de trobar-nos i projectar com fem tot això, picar portes de noves fonts de finançament i altres suports, perquè econòmicament puguem mantenir-nos i recuperar la gent que ha anat a l’atur”.