La nova tarifa de la llum, anunciada fa unes setmanes pel govern central augmenta la vulnerabilitat dels infants que ja pateixen de la pobresa energètica a les seves llars.

 

Posar la rentadora a la nit és un luxe que les famílies de molts infants catalans en situació de pobresa no es poden permetre: els pisos on viuen són petits i els patis de llum esquifits transmeten el soroll a la resta del veïnat. Per això, la María Campuzano, tècnica d’Enginyeria sense fronteres (ESF) i responsable del projecte escollit per ser finançat per Lliures, “Drets energètics en mans de la infància” alerta que “plou sobre mullat amb les noves tarifes. Les llars vulnerables tenen molt poc marge per estalviar amb aquest sistema, mentre que les altres seguiran estant en situació de privilegi, ja sigui per poder pagar l’augment, ja sigui per poder reorientar l’ús dels electrodomèstics a altres franges horàries”.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), moviment que forma part ESF, s’està denunciant davant del govern central que aquestes noves tarifes no han tingut en compte la realitat social. Amb l’exemple de la rentadora està tot dit: el 64% dels i les espanyoles vivim en pisos, no en cases on posar-la en marxa a qualsevol hora. També han obviat que la ja precària situació energètica d’una bona part de la població catalana: entre el 10 i el 20% en pateix d’alguna manera, segons la mateixa APE.

Els infants, els més vulnerables

La pobresa energètica té un gran impacte en la infància: els seus drets a l’educació, a l’oci i fins i tot a la seguretat física són vulnerats en una societat on no es garanteix l’accés als mínims energètics. Una pujada en la factura pot tenir com a conseqüència la caiguda de noves famílies en aquesta situació i tensionar encara més a aquelles que la pateixen des de fa temps. “La responsabilitat del consum recau únicament sobre les persones, sense que s’hagi pensat en un canvi de model per part de les distribuidores. Si no s’allarga la moratòria de talls que, a causa de la pandèmia estarà vigent fins al 9 d’agost, entrarem en una fase dramàtica” continua Campuzano.

Des d’APE s’està fent incidència i pressió per intentar allargar aquest període de moratòria com a solució provisional, però en realitat es demana un canvi de model energètic que garanteixi l’accés universal al servei bàsic d’energia i l’assumpció de responsabilitat per les companyies distribuidores. No en va són les que any rere any sumen beneficis milionaris amb una mà, mentre tallen suministres amb l’altre.

Desestigmatitzant i empoderant els infants

El nou escenari dels tres trams de tarifes no fa més que confirmar que el projecte acompanyat des de Lliures, “Drets energètics en mans de la infància” és i serà molt necessari. Segons explica Campuzano, es tracta d’involucrar els nens i nenes que hi participin en les polítiques que els i les afecten, empoderar-les i donar-los veu. Per sobre de tot, s’està pensant en els tallers com en uns espais de treball emocional que abordin què significa per a ells i elles les mancances en la seva educació i oci i l’estigma que duen dins la societat. Desculpabilitzar i enfortir per poder ser veu col·lectiva davant els que fan les polítiques públiques.

El projecte és un dels resultats de l’estudi que ESF va realitzar l’any passat, ‘Precarietat energètica i infància a la ciutat de Barcelona’ i que, entre d’altres dades, ens diu que a Catalunya més de 257.000 llars no tenen la temperatura adequada per viure dignament i per tant molts infants estan en situació greu de pobresa energètica. L’informe també posa de relleu les diferents dimensions que aquesta situació comporta per als infants: una salut física ressentida per la manca d’àpats calents i d’escalfor, o per les malalties respiratòries; un major risc de patir problemes de salut mental, sobretot pel que fa als i les adolescents i una educació en risc de fracàs, ja que la inestabilitat del subministre de llum a les llars té conseqüències en la realització de les tasques escolars i en la higiene, que pot arribar a crear situacions de bullying.

La realització de tallers amb infants i professionals de la infància seran la base per la jornada de debat amb les administracions, en les quals es posaran sobre la taula els sentiments i les emocions que aquests infants senten i com proposen revertir-ho i fer-hi front.

Perquè quan es tracta de drets fonamentals com el d’escalfor i llum s’hauria d’assegurar, per part de les administracions, que cap infant no en patís l’escassetat.