Top Manta va néixer com un projecte del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, una organització que busca demostrar les capacitats i el valor dels immigrants que volen treballar legalment per contribuir a l’economia global i de Barcelona i millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables. Durant anys, la policia, els polítics i els mitjans de comunicació han atacat els venedors ambulants migrants, ja que la legislació actual i el racisme institucional impedeixen que les persones migrants que fugen dels seus països d’origen, ja sigui per pobresa, guerra, violència o persecució, accedeixin a un treball decent. El projecte ha permès al Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona dignificar la seva feina, registrar el seu propi logotip i crear el seu propi negoci, amb el qual es vol regularitzar la situació administrativa dels venedors ambulants que viuen a Barcelona, integrar-los a la ciutat i conscienciar la població sobre el problema actual, eliminar el racisme i obtenir el suport necessari de la societat i els grups polítics per modificar la legislació actual que discrimina els col·lectius més pobres i vulnerables.

Aquest projecte ha estat creat i dut a terme per persones migrants que han experimentat, com a col·lectiu, desplaçament. El projecte social i solidari es basa en quatre pilars principals:

●     Cerca de solucions laborals per al grup de venedors ambulants a Barcelona degut a l’exclusió soferta per la legislació d’immigració actual, que impedeix que els migrants accedeixin a una feina i una vida dignes.

●     Construir ponts amb la comunitat local: integrar el col·lectiu en la societat, millorar les seves condicions de vida, dignificar la seva feina, demostrar el seu valor i contribuir a l’economia del planeta i del país.

●     Iniciatives de lluita i defensa: promoure i contribuir a l’eliminació de les lleis discriminatòries dels immigrants.

●     Contribuir al desenvolupament sostenible del planeta mitjançant l’ús de tèxtils orgànics i de comerç just.

A la seva botiga física i online es venen productes dissenyats i produïts per ells mateixos, que parlen de la història i la lluita que han protagonitzat.També s’ha creat un banc d’aliments durant la crisi pel coronavirus i s’han produït i donat més de 14.000 bates i mascaretes a hospitals, residències i persones vulnerables durant la crisi sanitària. A través del projecte es pretén desenvolupar un pla de formació a manters en l’ofici de costura i gestió de la botiga en línia perquè puguin ser contractats en el projecte Top Manta o per altres empreses del mercat social i cooperatiu, i així ampliar les possibilitats de treball per compte propi perquè els que tenen oficis i coneixements puguin aplicar-los en algun tipus de servei i puguin regularitzar la seva situació mitjançant un contracte de treball i millorar les seves condicions de vida.