Món Banyoles és una entitat sense ànim de lucre formada per dones banyolines de diferents orígens i procedències culturals i socials. L’objectiu de l’entitat és crear ponts i diluir les perilloses i absurdes bombolles d’aïllament en què es viu a la ciutat de Banyoles segons el lloc de naixement, la llengua materna o l’estatus econòmic i social.

Amb mirada i veu de dona volen ajudar a convertir aquesta coexistència en autèntica convivència, treballant per la cohesió i la justícia social.

El seu propòsit és fer accions i activitats que serveixin per a crear ponts i afavorir el contacte i el coneixement mutu entre totes les persones que viuen a Banyoles. La seva eina principal és la cultura en sentit ampli.

Món Banyoles es va presentar el Dia de la Dona de 2018. En aquests tres anys d’existència, han organitzat xerrades, projeccions de pel·lícules, debats, han celebrat el final del Ramadà i han participat de les concentracions del Dia contra la Violència Masclista, entre d’altres.

Es troben quinzenalment per concretar accions i emprendre camins conjuntament. Ara presenten Espai Món Banyoles (EMB), que inclourà el bar-restaurant La Porta del Món, a l’antiga Fonda Comas.

EMB és una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre gestada per dones de la ciutat de diferents orígens socials i culturals. EMB també vol ser un lloc per realitzar-hi les activitats de caire comunitari de l’associació Món Banyoles i de totes les entitats que vulguin ser-hi, amb la gastronomia i diferents formes d’expressió cultural com a eines per apropar-nos les unes a les altres, trencar prejudicis i construir un futur en comú. La cooperativa està formada per dones amb una especial vulnerabilitat social, sovint amb pocs mitjans per transcendir l’àmbit familiar i inserir-se al món laboral.

Les dones que tiraran endavant el projecte no només tenen altes capacitats culinàries sinó també, i sobretot, una vitalitat, fermesa i potència que s’erigeixen amb un poder al qual no es pot ni s’ha de renunciar, tota una expertesa profunda i humil que, sens dubte, deriva d’una memòria silenciosa de generacions de dones, de mares i àvies, que s’han entregat en cos i ànima a les cures de les persones del seu voltant.