El Projecte Lliures va néixer l’hivern de 2016, després d’un intensa posada en comú de tres espais aparentment distints: l’àmbit de l’acció sociocomunitària, l’àmbit de l’economia cooperativa i solidària i l’àmbit cultural. Una entitat com Òmnium Cultural –amb 180.000 socis i sòcies–, ECAS –que aplega 114 entitats d’acció social i comunitària– i Coop57 –una xarxa cooperativa en l’àmbit de les finances ètiques integrada per més de 600 cooperatives i associacions. I que ens vam posar d’acord. Naixia el Projecte Lliures i ens aplegava fonamentalment el compromís ferm contra una pobresa cronificada, una exclusió social que prenia noves formes i unes desigualtats socials inacceptables rere la penúltima crisi. Malauradament, la crisi de la Covid19 ha agreujat aquelles dinàmiques, ha aguditzat les desigualtats estructurals i ha fet més necessari que mai el projecte, un més entre tants d’altres que fan de la solidaritat una pràctica quotidiana i no un gest excepcional.

Camí llarg, passa curta, en aquests tres anys s’han recollit 1.454 aportacions solidàries per valor de 88.427 euros, que s’han destinat íntegrament a impulsar, reforçar i acompanyar projectes socials en clau de transformació social. A més, ja sota els greus efectes de la Covid-19, el passat Sant Jordi i en el marc de la iniciativa llibreries obertes, l’arrodoniment solidari del preu dels llibres anava destinat al Projecte Lliures en el marc de la lluita contra les desigualtats socials sota la pandèmcia. El 67% de les persones que van adquirir llibres s’hi van sumar solidàriament a la iniciativa, recollint-se 4.647 euros.

Mirada llarga i projectes per a la transformació social
En aquella primera fase del projecte, l’any 2018, es van destinar 39.968 euros a donar suport a tres projectes concrets: 30.000 euros a Mujeres Pa’Lante (cooperativa de dones migrades), 7.968 a l’Ateneu Coma Cros de Salt i 2.000 euros l’espai Escudella Solidària de Girona. Aquest mes de maig es materialitzarà la segona fase del projecte amb els 40.000 euros addicionals recollits durant el darrer semestre: es finançaran els projectes anteriors i el projecte Lola No Estàs Sola, de suport a dones sense llar al Nou Barris.

Nova convocatòria urgent: plou sobre mullat
Entre el 21 o i el 28 de maig, sota les excepcionals circumstàncies provocades per la Covid19, hem impulsat una nova campanya de solidaritat per recordar que plou sobre mullat. Els fons obtinguts fins el 30 de juny es destinaran a projectes en lluita contra les desigualtats socials i per combatre les mancances estructurals que la pandèmia ha tornat a evidenciar. La convocatòria s’obrirà el 8 de juny i es tancarà el 30 de juny. Atès el caràcter d’emergència, es resoldrà la distribució solidària la tercera setmana de juliol. Podeu consultar-ne les bases aquí.