Escudella Solidària és una associació integrada per 18 entitats i prop de 200 persones ubicada a Santa Eugènia, barri de Girona que unifica una població de més de 50 nacionalitats d’origen. Sota conceptes tals com la solidaritat, la participació, la col·laboració i la cooperació, treballen per generar una nova manera de pensar i de treballar col·lectivament a favor del benestar comú. Juntes s’han constituït com a cooperativa generadora de treball col·laboratiu i participació social.

Les iniciatives d’Escudella Solidària arriben a reunir més de 300 persones a l’any: donen suport a l’emprenedoria, la generació d’oportunitats laborals, la vida comunitària i la cohesió social, tot promovent la participació, la col·laboració, la cooperació, l’equitat i la sinergia.

Organitza actes culturals al carrer, com el sopar d’Iftar a l’inici del Ramadà; activitats formatives com les classes de cultura general, d’ofimàtica, de reforç escolar per a la canalla o d’àrab perquè coneguin la llengua dels seus països d’origen; activitats amb joves migrats sols; recollides solidàries de joguines per Nadal; i espais de trobada per a dones musulmanes.

Suport per poder sostenir un local

El suport del Lliures va garantir durant un temps limitat la continuïtat d’un espai obert a tothom, on dur a terme les seves activitats. Tanmateix, tot i que durant el 2018 van duplicar les quotes dels socis per poder assumir el lloguer, Escudella Solidària actualment no té un espai fixe on poder desenvolupar les seves activitats, tot i que això no ha impedit que segueixin realitzant-les en centres cívics i segueixen treballant per a la millora del barri, la integració i la cohesió social.

La necessitat d’un espai fixe és cabdal per poder centralitzar les seves activitats i generar una dinàmica comunitària de nou, amb l’experiència, la xarxa i les capacitats que han adquirit en aquests anys. També necessiten poder comptar amb una persona, contractada a mitja jornada, que coordini l’associació i faci la gestió administrativa i l’atenció a les persones i entitats que utilitzin el seu espai.