Més de 200.000 dones migrades procedents de països extracomunitaris viuen en major risc de pobresa, segons l ‘Informe Insocat sobre migracions i vulnerabilitat d‘ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social). Les migrades afronten diverses vulneracions de drets que els dificulten el seu procés d’arribada i arrelament, ja que troben obstacles per aconseguir permís de residència i treball, i accedir a una feina, un habitatge i una vida dignes.

En els seus 12 anys de vida, Mujeres Pa’lante, una de les quatre iniciatives que reben suport del Projecte Lliures, ha acompanyat més de 6.000 dones en el seu procés de migració, acollida i arrelament. Són dones que han passat per aquesta experiència prèviament i s’organitzen per donar suport a altres migrades: els ofereixen cursos de català, formació ocupacional ( auxiliar de cuina, atenció geriàtrica, economia social i solidària…) i altres recursos com atenció jurídica i psicològica per facilitar la seva arribada.

Amb el suport de Lliures, l’any 2017 Mujeres Pa’lante va posar en marxa una cooperativa de treball amb quatre línies d’activitat: atenció domiciliària i cura, neteja, càtering social i costura i confecció. La cooperativa ha ajudat a dignificar els sous i les condicions de treball de les treballadores en àmbits com el treball domèstic i la cura de persones, on habitualment no tenen contracte i tenen un salari molt baix. Actualment la cooperativa dona feina a més de 20 dones.

En aquest reportatge del Diari Ara podeu conèixer més de prop la tasca de Mujeres Pa’lante, una entitat que parteix del suport mutu entre migrades per a proveir a les nouvingudes de les eines necessàries per a “recuperar-se del procés migratori, apoderar-se i tenir una feina digna”, com explica la seva fundadora, Clara Romero.