Prop de 200 persones van omplir ahir la Nau Bostik de Barcelona en l’acte de presentació de la segona fase del Projecte Lliures…de pobresa, d’exclusió i de desigualtats, que arrenca amb una campanya de captació de fons per consolidar els quatre projectes que acompanya des de l’any 2017 i estendre el suport a noves iniciatives.

L’acte va ser conduït per la periodista Mònica Terribas, donant de Lliures, que va celebrar que tres entitats referents en l’acció i intervenció social, l’economia social i solidària i l’associacionisme cultural arreu del territori com ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social); Coop57 i Òmnium Cultural cooperin per aconseguir un objectiu comú: construir un país lliure de pobresa, exclusió i desigualtats.

Terribas va presentar l’espot de la campanya de captació de fons, que es centra en la idea del treball conjunt entre les entitats impulsores del Lliures i tots els projectes que acompanya per. Aquí podeu veure’l.

La van acompanyar representants dels quatre projectes que acompanya el Lliures: la Wendy Espinosa de la cooperativa de treball de dones migrades Mujeres Pa’lante; la Julia Hernando, de l’entitat Lola no estàs sola, que acompanya a dones sensellar de Nou Barris ; la Judit Font de l‘Ateneu Popular Coma Cros de Salt, gestionat de forma comunitària per la Federació d’Entitats de Salt; i la Rosa Garcia, d’Escudella Solidària, una associació que treballa per la interculturalitat al barri de Santa Eugènia de Girona. Totes elles van destacar que el suport de Lliures ha estat clau per posar en marxa les seves iniciatives i donar-los visibilitat. En aquest fil de twitter podeu seguir les seves intervencions.

També van intervenir la Teresa Crespo, vocal de Pobresa d’ECAS, que va remarcar la importància de la” corresponsabilitat” de la ciutadania per afrontar l’emergència social resultant de la crisi econòmica, la recuperació de la qual s’ha fet a costa de la qualitat de l’ocupació ; David Fernández, treballador de Coop57, que va afegir que la societat catalana “no és un poble sinó tres”, donat que prop del 30% de la població viu en una situació de “precarietat interrompuda” i prop del 24% en risc de pobresa i exclusió social, i Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, que es va mostrar segur que “no tindrem un país que sigui lliure, si no és lliure de pobresa, d’exclusió i de desigualtats” . Mauri va recordar que Jordi Cuixart, president d’Òmnium, va ser un dels impulsors de Lliures abans de ser empresonat. Precisament, Cuixart va escriure una carta per l’acte en la què encoratjava tothom a “construir plegats un present de justícia, entomant la iniciativa des de la societat civil organitzada”.

Montserrat Rabassa, que forma part de la xarxa de 240 persones que aporten de forma solidària i estable per a impulsar els projectes que acompanya Lliures, va explicar que va decidir convertir-se en donant perquè els projectes als què dona suport estan impulsats per les pròpies persones afectades per les desigualtats i perquè són replicables i esdevenen un model de referència per altres iniciatives.

Durant l’acte la cantautora Rosa Sánchez va interpretar les cançons Mujeres de Sílvio Rodríguez; el Son de la Rambla, una lletra que va escriure per reivindicar el dret a la lliure circulació de totes les persones i Cal que neixin flors a cada instant, de Lluís Llach, amb la què va cloure l’acte.

Fem que neixin flors a cada instant! Aporta per als projectes que contribueixen a revertir la pobresa, l’exclusió i les desigualtats i fan un país millor cada dia. Aquí pots col·laborar.